‘Ik wil mensen in Veenendaal een lach bezorgen’

29
jun
2017

VEENENDAAL Opeens stond Said El Hassnaoui voor een zaal vol mensen in Veenendaal. Jarenlang wilde hij zijn concept terug naar zijn woonplaats brengen. Waar hij in grote steden als Berlijn, Barcelona, Utrecht en Amsterdam wel de kans krijgt, bleef deze in Veenendaal uit. Tot Stipplein gebruik maakte van zijn diensten en El Hassnaoui zijn woonplaats weer aan het lachen kon maken.

Als kleine jongen was hij al de grapjas van de klas en op latere leeftijd kreeg El Hassnaoui door dat hij hier meer mee wilde doen. Hij bezocht cafés en theaters waar jonge comedians een podium geboden werd, maar al snel hield de nu 32-jarige ermee op. ,,In mijn hoofd waren de grappen leuk, maar het publiek lachte niet.” Via een vriend die ook comedian is, kwam hij weer op het juiste spoor. ,,Hij vertelde zijn grappen met zoveel overtuiging en enthousiasme, dat ik het ook weer op wilde pakken. Zijn gedrevenheid werkte aanstekelijk.”

Hij ging weer naar zalen toe en zijn grappen sloegen aan. Binnen een half jaar was hij een vast lid van de comedy explosion en won hij twee prijzen: de ICFR Talent Award en de Comedy Slam. Zijn status groeide en na die tijd trad hij gemiddeld zo’n vijftien keer per maand op als comedian of MC. Toch is het niet gebleven bij alleen grappen maken. El Hassnaoui blijkt een duizendpoot. ,,Ik heb een eigen bedrijf, bedenk concepten en treed op. Stilzitten is niets voor mij.”

Met zijn bedrijf AOT Events (Always On Top) organiseert hij evenementen en workshops, bedenkt hij concepten, verzorgt hij programmeringen voor café’s, restaurants, hotels, theaters en doet hij veel meer om mensen een leuke avond/middag aan te bieden. ,,Men kan mij inhuren, waarbij ik zorg voor een leuk evenement met de juiste artiesten. Bij comedy-voorstellingen regel ik aanstormend talent en gevestigde namen. Het wordt dan gegarandeerd lachen, waarbij ik het geheel aan elkaar praat.”

In deze rol kan de inwoner van Veenendaal alles combineren: ,,Ik ben een comedian op het podium, kan dingen bedenken en organiseren en daarnaast ben ik aan het ondernemen. Mijn hobby is mijn werk geworden en ik doe nu alleen maar dingen die ik leuk vind.”

Zijn succes is zelfs in het buitenland bekend, alleen Veenendaal blijkt een lastig te nemen horde. ,,Ik heb twee keer in Panorama gestaan en daarna veel in de Escape, maar dat sloot in 2012. Vervolgens hebben er zich geen kansen voorgedaan en ben ik het buiten Veenendaal gaan zoeken.”

Nu stand-upcomedy weer in de lift zit, wil hij graag ook Veenendaal aan het lachen maken. Het was Stipplein die met hem wilde samenwerken. ,,Ze benaderden mij of ik voor hen een concept kon verzinnen voor op de zondag. Daar heb ik een geweldige line-up neergezet en de tent zat vorige week helemaal vol. Het was geweldig.”

Het smaakt naar meer, daar draait El Hassnaoui niet omheen. ,,Bij Stipplein willen ze het nu om de maand gaan doen. ‘Veenendaal Lacht’, heet het. Een soortgelijk concept organiseer ik maandelijks op zo’n zestien locaties in Nederland en hopelijk wordt het ook hier een succes. Toch denk ik groter en heb ik plannen voor diverse culturele activiteiten in Veenendaal. Zo wil ik mensen met elkaar verbinden, door jong en oud de mogelijkheid te bieden om hun creatieve kanten te ontdekken.” Nu is het nog toekomstmuziek, maar als het aan El Hassnaoui ligt, gaat het snel gebeuren. ,,Mijn netwerk ligt in de grotere steden, omdat ik dacht dat het hier onmogelijk was. Nu ik merk dat men het leuk vindt, ga ik investeren in Veenendaal. Zelfs in het buitenland is het mij gelukt, waarom dan hier niet?”